Крсна слава

Свети Симеон Мироточиви је крсна слава организације ”Делије Милвоки”.

Свети Симеон Мироточиви

Делије прослављају 26. фебруара (13. фебруара по јулијанском календару) Светог Симеона Мироточивог. Велики подвижник, преподобни отац наш Симеон Мироточиви - Стефан Немања, био је најпре велики владалац српског народа, ујединитељ српских земаља, творац независне српске државе, бранитељ Православља, истребитељ јереси. Притом, целог живота - човек велике вере, велике љубави, велике молитвености, велике милостивости, велике еванђелске ревности.

Стефан Немања умро је у манастиру Хиландар, који је основао заједно са својим сином Растком – монахом Савом. Сава је пренео његове посмртне остатке 1208. године у Рашку, да би над њима измирио своју старију браћу Стефана и Вукана који су се борили за власт. Његове мошти су тада положене у његову задужбину Студеницу, у којој се и данас налазе.

*Део разговора са двојицом припадника наше навијачке групе објављен у јубиларном, 1000-том броју “Православља”:

Како и зашто Св. Симеон...
Сматрали смо да то треба да буде српски светац. А Св. Симеона смо изабрали јер се он замонашио пред крај живота, баш због наших навијача који стално говоре: "Где ћу ја у Цркву, грешан сам, поштујем ја то, али..." Онда смо одлучили да то буде Св. Симеон који читавог свог живота ратовао, а пред крај живота отишао у манастир. Дакле, није разлог то што си грешио, јер смо ми људи и грешимо целога живота, да те удаљи од Цркве. Сви смо достојни онолико колико нам Бог буде одредио. Узимање славе је један значајан корак на путу ка томе. То је један од најбитнијих корака, јер много је важно да то буде темељ младим генерацијама. За 10 година, то ће, верујем, бити прави момци који ће бити спремни да се боре за земљу и да буду пример.

Навијачи ће увек да носе и тај минус и плус у себи. Где год је присутна нека велика љубав долази лако до еуфорије. Ми се трудимо да не настрада ни један човек, ма чији навијач био.

Сва права задржана. Добротворна Организација Делије Милвоки © 2021