Добротворна организација Делије Милвоки

Све информације о нашој организацији

О Нама

Добротворна организација “Делије Милвоки” је регистрована у граду Милвоки, Висконсин, Сједињене Америчке Државе, са циљем да окупи све љубитеље спортског друштва Црвене Звезде, са подручја града Милвокија, па и шире. Циљ организације је да окупи људе који воле Црвену Звезду и самим тим сносе одговорност према клубу који воле као и отаџбини и вери православној.

Снажно се залажемо и позивамо на неговање српске традиције и културе, очување српског језика и идентитета Срба. Идеја се родила међу младим људима који живе и раде у Милвокију, а који су већ претходно учествовали у акцијама и прикупљању хуманитарне помоћи за српски народ. Поред дружења и праћења свега што је везано за нашу Звезду, искрено смо одлучили да допринесемо хуманитарном раду којим ћемо се трудити и залагати на олакшању угрожених живота људи са подручја Косова и Метохије (КиМ). Црвена Звезда је највећи српски клуб са славном историјом и традицијом, клуб који има највећу и највернију армију навијача. Од самог оснивања Црвена Звезда је симбол српства. Говорило се “Ако не можеш да славиш Славу, онда навијај за Црвену Звезду”. Од тренутка оснивања, декларисати себе као “Звездаша” представљало је пружање отпора увођењу новонасталог система који служи дестабилизацији српства.

Попут овог, рађала су се нова дела која су истовремено потврђивала јачину и симболику српства и звездаштва. Нашу љубав према Звезди користимо за окупљање и дружење свих Звездаша, који живе, раде или пребивају на подручју града Милвокија. Међутим, дружење чланова организације је много више од окупљања. Оно представља бескрајну слогу у снази и вољи коју поседујемо како би испунили хуманитарне циљеве организације. Пружање материјалне помоћи и прикупљање новчаних средстава за угрожене Србе широм света, а нарочито на подручју КиМ, спада у примаран рад организације.

Фондација Делије - добротворна организација навијача Црвене Звезде

Навијачка група Делије Север основала је своју добротворну организацију са циљем да успостави систематично и континуирано пружање помоћи српском народу на Косову и Метохији. Фондација Делије настала је као круна вишегодишњег добротворног рада наше навијачке групе и као плод потреба српског народа на територији на којој је он најугроженији. Због тога је рад Фондације Делије везан за простор Косова и Метохије.
Изван свог просторног оквира, Фондација Делије помагала је и помагаће светињама и установама од изузетног значаја за опстанак српског живља на том простору, само у случају неодложне потребе за отклањањем изузетно тешких околности за опстанак светиње или установе. Помоћ породицама и појединцима изван Косова и Метохије, Фондација може пружити искључиво у случају катастрофа широких размера које су погодиле читаву земљу.

Како је навијачка група Делије Север основала своју фондацију са циљем да помоћ пружи угроженим светињама, установама и породицама на Косову и Метохији, Фондација Делије не бави се прикупљањем помоћи за тешко оболеле. На доношење одлуке о пружању помоћи тешко оболелој особи, навијачка група Делије Север задржава дискреционо право. Фондација Делије може да изађе у сусрет тако што ће, уз достављену неопходну здравствену документацију објавити апел за помоћ на својој Фејсбук страници.

На Косову и Метохији, Фондација Делије помаже:

• Манастири и Цркве
Највећи број активности у режији Фондације Делије свакако је на пољу обнове манастира и цркава. Центри духовности, колевке српског Православља, представљају право духовно благо. Манастири и цркве били су светионици око којих се српски народ у тешка времена окупљао и уз помоћ којих је опстајао. Препознајући велику вредност за опстанак српског народа на Косову и Метохији, Фондација ће настојати да свесрдно помаже манастире и цркве, како би ти духовни центри и даље представљали утемељење српском народу.

• Богословија у Призрену
С обзиром на услове које диктира окружење у којем се налази, посебно место у раду Фондације Делије, заузима призренска Богословија светих Кирила и Методија, како велики труд који је уложен да би она поново оживела, окружена непријатељем, не би био узалудан.

• Народне кухиње
Раме уз раме са помоћи коју Фондација пружа манастирима и црквама, налазе се и народне кухиње које прехрањују преко две хиљаде најугроженијих Срба у енклавама. Фондација ће настојати да пружи помоћ неометаном раду народних кухиња како би сви добили свој неопходни свакодневни оброк.

• Здравствене и образовне установе
Велики број Срба у енклавама нема приступ редовној здравственој нези. Они којима је нега макар доступна, сусрећу се са незамислвим условима у којима им се она пружа. Фондација ће овом проблему приступати са посебном пажњом и помагати у складу са својим тренутним могућностима.
Образовне установе Фондација Делије помагаће почевши од предшколских, основношколских и установа средњег и високог образовања. Помоћ ће се састојати у обезбеђивању најосновнијих средстава за рад и безбедан боравак у установи.

• Угрожене породице
Косово и Метохија не значи ништа ако нема српског народа који ће ту живети, рађати се и множити. Фондација ће у складу са својим тренутним могућностима настојати да помогне породицама с обзиром на степен њихове угрожености, тј. недостатак једног или више основних средстава за живот и издржавање: храна, одећа, обућа, основно покућство, средства за грејање, оруђе за рад.

• Како помажемо
Фондација Делије пружаће помоћ својим корисница са циљем да допринесе њиховој самоодрживости.

• Начин прикупљања средстава за рад
Основни начин обезбеђивања средстава за рад огледа се у прикупљању новачаних средстава уплатама на динарски и девизни рачун Фондације Делије, кроз ПејПал, као и кроз донаторске кутије постављене у угоститељским и трговинским објектима. Фондација ће средства прикупљати и кроз организацију добротворних културних и спортских дешавања уз сарадњу са СД Црвена Звезда. Фондација Делије средства може да скупља и непосредно на самој спортској приредби.

• Сарадња
Фондација Делије ће примарну сарадњу на пољу добротворног рада на Косову и Метохији остварити са свештенством и монаштвом Српске Правослане Цркве, а затим и са другим хуманитарним, нестраначким и невладниним удружењима.
Фондација ће настојати да оствари сарадњу са другим навијачким групама, како би се на делу показала саборност око узвишеног циља са српским родољубима који деле исту навијачку страст.

• Јавност рада
О јавности рада, Фондација свакодневно, периодично (по обављеној акцији) и месечно објављује извештај.
- Свакодневно, фондација објављује име и прво слово презимена донатора (уколико се другачије не договоре), као и суму коју је уплатио. Објављује се у списку приложника на интернет страници фондације. Уз списак приложника, дневно се ажурира и званична табела са протоком новца у коју се уписују сви приходи и расходи, наводећи цифре и име, односно сврху.
- Периодично, Фондација Делије објављује извештаје о својим спроведеним активностима путем интернет и фејсбук странице. По спроведеној акцији, објављују се фотографије рачуна и признаница о утрошеном новцу и предатим донацијама, као и текстуални извештај и фотографије са саме акције.
- Почетком сваког месеца, објављује се извештај о приложницима, укупним приходима и расходима спроведених акција фондације из претходног месеца.

• Циљ Фондације Делије
Употреба потенцијала целокупног звездаштва и сабрање око конкретног циља – опстанак српског народа на Косову и Метохији.

Делије су увек биле уз своје људе у невољи и свој народ! Српство, као један од главних темеља на којима почива идеал наше навијачке групе, има веома важну улогу у нашем деловању ван фудбалских стадиона. Желимо да у овим тешким временима за српски народ, пун изазова и искушења, наше песме и пароле о Српству преточимо у конкретна дела.

Циљ ове странице јесте да добијемо комплетну слику колика је наша снага, преданост и посвећеност Српству и да видимо колико још можемо да учинимо у будућности. Понављамо, ово нису ствари којима се хвалимо, нити ћемо се икада хвалити, већ желимо да мотивишемо што више наших људи да подрже и активно се укључе у доброчинитељски и задужбинарски рад наше групе. Делије у том раду виде један велики део смисла свог постојања. Као што смо у одсудним тренуцима за опстанак наше земље и нашег народа давали своје најбоље људе у прве линије одбране, тако и у условима мира сматрамо да је наша мисија да подржавамо и помажемо свој народ где год је то потребно.Делије су пре свега навијачка група и првенствено смо ту да бодримо наш вољени клуб, али наше сабрање око фудбалског клуба Црвена Звезда, као вишедеценијског симбола Српства, обавезује нас да радимо све што је у нашој моћи да чувамо и бранимо Српство колико нам то наше скромне могућности дозвољавају. У том смислу, наставићемо да помажемо изградњу и обнову светиња, да скупљамо помоћ за гладне и угрожене сународнике, а нарочито оне на Косову и Метохији и где год буде угрожен опстанак Срба. Сматрамо да тиме уграђујемо себе, и као трибину и као појединце, у славну и богату историју наше вољене отаџбине.

Свако ко жели и има могућности, нека се укључи у овај рад Севера и тиме учини наше постојање бесмртним. Делије желе да наставе да иду овим путем, а ако је могуће још боље и посвећеније да раде на овом плану и још више користе могућности које нам пружа велика бројност и посвећеност свих наших људи. Као што смо рекли на почетку, не желимо да се наше активности своде на пароле и песме, од "кафанског" Србовања наша земља има најмање користи, него желимо да конкретним делима дамо свој допринос очувању, бољитку и унапређењу наше земље и нашег народа!

Текст преузет са сајта www.fondacijadelije.org
Сва права задржана. Добротворна Организација Делије Милвоки © 2021